vrijdag 10 november 2017

Skip je weleens je ontbijt als je ’s ochtends snel naar een tentamen of een college moet? Niet doen! Ontbijten is namelijk niet alleen gezond, het zorgt ook voor betere studieresultaten.

Voorwaarde is wel dat je ontbijt een beetje gezond is, want anders werkt het niet. 

foto Elke dag ontbijten zorgt voor ...

Als je elke ochtend ontbijt, kun je je over het algemeen beter concentreren en behaal je betere studieresultaten. Je hersenen hebben nu eenmaal energie nodig, net als de rest van je lichaam.

Sla die late night snack maar over

Vooral ’s ochtends heb je energie nodig, omdat je dan de hele nacht niets gegeten hebt. Tenzij je om half 5 ’s nachts bij de shoarmazaak zat natuurlijk, maar dat is misschien sowieso niet zo goed voor je studieresultaten. 

Ontbijten is gezond

Nog een voordeel van ontbijten is dat het gezond is. Als je aan het begin van de dag te weinig energie binnen krijgt, dan compenseer je dat later vaak met ongezonde dingen, zoals koekjes of chips. In dat soort ongezonde voedingsmiddelen zit weinig voedingswaarde, en je wordt er ook nog eens dik van. Doe maar niet, dus.

Wat is een goed ontbijt?

Een ontbijt bevat ongeveer 300 tot 400 calorieën. De basis van een ontbijt bestaat meestal uit brood of ontbijtgranen (zonder toegevoegde suiker).

Je kunt bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen besmeren met een beetje jam of beleggen met kaas. Ook kun je een bakje muesli met yoghurt nemen. Ook aan te raden is om je ontbijt aan te vullen met wat fruit, zodat je alvast wat vitamines binnen krijgt.

En heb je nou moeite om ’s ochtends te ontbijten, omdat je écht geen trek hebt? Neem dan je ontbijt mee voor onderweg, zodat je het kan opeten als je trek krijgt.

Bron: Dare UBVU VU en Voedingscentrum