vrijdag 10 november 2017

Tijdens je tentamenweken wordt plotseling verwacht dat je weken aan informatie tot een logisch geheel vormt. Hier zes tips om een burn-out te voorkomen!

foto 6 tips om tentamenstress te voorkomen

Hoewel je studententijd één groot feest is, horen de tentamenweken er helaas ook bij. Om deze zo stressvrij mogelijk door te komen, geven we je hier zes tips waarmee je fluitend deze weken doorkomt..

1. Stress?

Allereerst moet je misschien weten dat een beetje stress helemaal niet zo erg is. Stress is een lichamelijke reactie op 'bedreigingen', die een lichte verhoging in prestatie met zich mee kan brengen. Verder verschilt het natuurlijk per persoon wanneer je last krijgt van stress. Toch kun je het volgende doen om een inzinking voor, tijdens of na je tentamenweek te voorkomen.

2. Begin op tijd

Begin op tijd met leren. Dat zegt natuurlijk iedereen, maar het is gewoon het beste. Als je op korte termijn nog alles moet herhalen en leren, maak je waarschijnlijk veel te lange dagen en ligt de werkdruk te hoog. Nu is die werkdruk niet per sé slecht, maar de combinatie met lange werkdagen - en dus geen tijd om goed uit te rusten - zorgt ervoor dat je te veel stress krijgt.

3. Neem genoeg pauzes

Soms is het gewoon het beste om je bureau of de bieb even helemaal achterwege te laten voor een kwartiertje of langer. Pas als je even volledig weg bent van het studeren, kun je goed rusten. Ga even een stukje wandelen, of ga wat eten.

Uit onderzoek blijkt verder dat ook een micropauze van een minuutje of een paar minuten goed kan zijn om je energie weer even een boost te geven. Neem dus vooral genoeg wc-pauzes!

4. Zorg dat je goed slaapt

Als het gaat om herstellen van studeren of werken, is het niet belangrijk dat je lang slaapt, herstel is wél belangrijk! Het is van belang dat je de opgebouwde stress van de dag ervoor niet meeneemt naar de volgende dag. Het belangrijkste is je slaapkwaliteit. Zorg dus dat je een goede nachtrusthebt. Je slaapkwaliteit kun je op een aantal manieren heel makkelijk verbeteren. “Slaaphygiëne” is een goede manier: zorg dat je ongeveer een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon en laptop hebt gezeten, het licht van de schermen zorgt ervoor dat je minder goed slaapt.

5. Overbelast jezelf niet

Iedereen heeft zijn grenzen, en het is ook belangrijk dat je die grens herkent en er iets mee doet. Als je merkt dat je het even niet meer aan kan, ga dan niet door met studeren. Neem gewoon die pauze, ga even iets anders doen. Het heeft echt geen zin om door te gaan terwijl je het fysiek of mentaal even niet meer aankan. Dat is niet alleen slecht voor je studieprestaties, maar ook voor jezelf.

6. Wees niet te bezorgd

Meer dan je best kun je niet doen, het heeft dus ook geen zin om je zorgen te maken over wat je te wachten staat tijdens je tentamens. Leer gewoon wat je kunt en maak dat tentamen. Op het moment dat je tussen alle hectiek door ook nog steeds met negatieve gedachten loopt, verhoogt dat je stress alleen maar. 

Bron: studenten.net