Anja Dix is casemanager verzuim voor de uitzendbranche. Zij begeleidt mensen die ziek uit dienst zijn gegaan bij hun werkgever. Als casemanager verzuim voor Robidus zit Anja helemaal op haar plek.

foto Anja Dix over haar rol als ...

Anja werkt sinds oktober 2017 bij Robidus als casemanager verzuim. Anja: “Robidus is de derde werkgever waarvoor ik verzuim doe. In 2014 deed ik op tijdelijke basis verzuim via een uitzendbureau. Dat vond ik zo leuk, daar wilde ik in door. Ik heb toen de opleiding ‘Regie op Verzuim’ gedaan en toen kwam Robidus op mijn pad.”

“Ik ben er voor beide partijen, voor de werkgever en de ex-werknemer”

Het werk is heel divers. Elk dossier is anders en vereist een andere aanpak. Anja: “Je moet veel verder denken dan de dag van vandaag. Wat gebeurt er over een jaar als ik bepaalde instrumenten niet inzet? Dan blijft iemand bijvoorbeeld langer in de Ziektewet, waardoor de werkgever langer moet betalen. Ik ben er voor beide partijen. Voor de financiële belangen van de werkgever, maar ook voor de ex-werknemer. Misschien kan iemand niet terugkeren in zijn eigen werk, maar wel in ander werk. Ik begeleid veel Poolse werknemers. Je vergroot hun kans op de arbeidsmarkt door te zorgen dat zij de taal spreken. Als interventie stel ik dan bijvoorbeeld Nederlandse taalles voor. Je draagt ideeën aan en het is aan de werkgever en werknemer om daar ja of nee tegen te zeggen. Maar ik breng ook de consequenties in beeld. Beide partijen moeten er natuurlijk alles aan doen om iets van het traject te maken.”

“Als ik alles heb gedaan wat ik moet doen, dan ga ik tevreden naar huis”

Anja: “Je hebt een heleboel taken. Denk aan formulieren die gemaakt moeten worden. Maar ook aan zaken die je moet regelen met het re-integratiebureau, aan de loonadministratie, noem maar op. Als ik overzicht heb in mijn dossiers en alles heb gedaan wat ik moet doen voor vandaag, dan ga ik tevreden naar huis.”

"Je moet meevoelend zijn, maar niet meegaand"

Volgens Anja moet je goed kunnen luisteren. Want dan hoor je dingen die bepaalde vragen oproepen. Anja: “Dan moet je doorvragen. Geduld is belangrijk, want je hebt met heel veel verschillende persoonlijkheden te maken. Je moet weerbaar zijn. Want mensen zijn niet altijd even aardig. Je krijgt met moeilijke situaties te maken,. Er komt van alles voorbij. Maar je moet ook doorpakken.

Anja vindt Robidus de fijnste werkgever die ze ooit heeft gehad. Vooral vanwege de flexibiliteit. Anja: “Een voordeel is ook dat Robidus een grote werkgever is. Daardoor heb je heel veel collega’s waarmee je kunt sparren. Zij adviseren je graag. Je hebt heel veel steun aan elkaar. Daarnaast heb je heel veel doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden in zo’n groot bedrijf. Dus stel dat je op een gegeven moment naar de WIA-afdeling wilt of consultant wilt worden, dan kan dat in principe ook.”